Confederació de Comerç de Catalunya
núm. 183
26 de maig de 2010
Entitat associada a FEPIME, Foment del Treball Nacional, Confederació Espanyola de Comerç, EuroCommerce
Sumari Editorial Notícies Flaixos Opinió Agenda

Sumari

EDITORIAL //
NOTÍCIES //
FLAIXOS //
OPINIÓ //
AGENDA //

Editorial

La llei ha de ser educativa i sancionadora

Fa alguns dies, el Col·legi d'advocats de Barcelona em va convidar a participar en un debat per tal que aportés la visió del comerç sobre la necessitat o no de reformar la Llei del menor amb relació a l'edat penal. En la meva exposició vaig argumentar que la presa de posició dels comerciants ha de ser entesa des de la preocupació diària i la vivència de molts comerços que són víctimes d’una manca de reforma de la llei, tant com de la deixadesa d'autoritat per fer complir la llei vigent.
No som nosaltres qui hem de reformar i millorar les lleis per a una millor convivència cívica, però sí que deixem clar que no podem ser les víctimes de la pròpia aplicació de la justícia, que sembla preocupar-se més pel delinqüent que per l’agredit.
Com es va poder veure en el debat, admetem que la llei ha de ser educativa i sancionadora, tal com va defensar amb lucidesa la rectora de la Universitat Ramon Llull, Esther Giménez-Salinas, entenent que el menor és la primera víctima i com a menor té dret a ser rehabilitat. Nosaltres, els comerciants, hi podem estar totalment d’acord, però també sabem que la llei actual no actua com a educadora i, en fer-ho com a sancionadora, no se’n surt a causa de les normes actuals o les seves aplicacions. Tant se val. El resultat és: decepció, preocupació i, en casos extrems, enuig.
Plantejava l’advocat Carlos Segura que calien lleis versus la societat. Que socialment notava que no hi havia penediment i sí manca de disciplina, i va esmentar l'“alarma social”. Certament, això va per barris i, si bé parlar d’alarma social ho trobo un pèl exagerat, admeto que la víctima viu en alarma, fins i tot profunda, però l’alarma social encara es pot evitar, i ho hem d’aconseguir; per això parlem de reformes i del fet que les lleis vigents i les que puguin venir es compleixin i no patim mai més el que en diem deixadesa d’autoritat.
Des de la meva ignorància jurídica vaig apuntar la possibilitat que, en els casos de menors, la responsabilitat fos compartida per la família, perquè no podem oblidar que la família és, sens dubte, el darrer refugi dels infants, tant per bé com per mal. Vostès deuen saber si és convenient i/o possible.
Tot això, parlat i respost en un debat al Col·legi d’Advocats de Barcelona, obliga a reflexionar si tothom fa bé la seva feina i si algú, sobretot  les persones enteses en lleis, esperonen amb coneixement de causa la millora de lleis per fer que la ciutadania sigui més cívica i, si ho volen més poèticament, més neta, lliure, desvetllada i feliç.

Pere Fàbregues i Morlà, llibreter
Membre del Comitè Executiu del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona

IniciPere Fàbregues i Morlà, membre del Comitè Executiu del CG.
 

Notícies

El Gremi d'Equipament de Cuines i Banys presenta al Departament d'Economia i Finances el Pla renove del sector

El passat 11 de maig va tenir lloc una trobada dels representants del Gremi d’Equipament de Cuines i Banys de Catalunya amb l’assessor especial en matèria de  Comerç i Consum del Departament d’Economia i Finances, Francesc Povedano, per tal de presentar-li la proposta de pla Renove que ha elaborat per al sector, que consisteix en ajuts d'un 10% del pressupost total, amb un import màxim de 60.000 euros, per a reformes de valor de compra superior a 3.000 euros.
El president del gremi, Josep Lluís Gaspar, va explicar a Povedano la preocupació del sector per la iniciativa aprovada recentment pel Govern de Madrid que disposa que, quan l'import dels materials de construcció emprats en una rehabilitació supera el 33% de la factura total, s'hi ha d'aplicar el 16% d'IVA, en comptes del 7% publicitat pel Govern, cosa que està provocant la desconfiança per part dels consumidors.
Povedano es va comprometre a analitzar el tema i veure quines accions es poden emprendre.

IniciJosep Lluís Gaspar, president del Gremi d’Equipament de Cuines i Banys de Catalunya.

 

El Gremi de Flequers de Barcelona, primera institució en 50 anys que rep la Clau de Barcelona

El Gremi de Flequers de Barcelona, representat pel seu president Xavier Vilamala, va rebre el dimarts 11 de maig, de mans de Josep Lluís Rovira, la Clau de Barcelona, una distinció que atorga el Club d’Amics Clau de Barcelona des de l’any 1964 amb l’objectiu d’homenatjar les persones i entitats que amb el seu esforç i el seu treball col·laboren en el bon nom de la ciutat de Barcelona. En el decurs de l'acte Màrius Carol va fer una lloança de l'activitat tradicional i artesanal dels flequers. Cal destacar, però, que en gairebé 50 anys, és la primera vegada que una institució com el gremi rep aquesta distinció.

IniciD'esquerra a dreta:  Joan Armengol, Josep Lluís Rovira, Xavier Vilamala i Màrius Carol.
 

Reunió de la comissió d’afiliació

La comissió creada fa alguns mesos per la CCC-CG específicament per configurar la campanya de foment de l’associacionisme i que coordina el secretari general del gremi de Mobles, Benet Boix, va celebrar la seva tercera reunió el dimecres 12 de maig. Durant la reunió es van debatre diverses idees presentades pels assistents i es va instar a continuar els treballs en una futura reunió.

IniciUn instant de la reunió de la comissió d'afiliació.
 

La Junta Directiva de la CEC se celebra en el marc del 8è Congrés del Comerç Andalús

El dijous 13 de maig, la Junta Directiva de la CEC es va reunir en el marc del 8è Congrés del Comerç Andalús, celebrat a Almeria. El president, Pere Llorens, va posar sobre la taula temes com la constitució de la Confederació Espanyola de Comerç d’Autònoms i Serveis, que la Junta Directiva va acordar ratificar; la celebració de la VI Trobada del Comerç Espanyol a Burgos el 18 de juny i les eleccions a la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (CEPYME), per a les quals va acordar donar suport a la candidatura de Jesús Terciado. D’altra banda, el secretari general, Miquel Àngel Fraile, va centrar-se en altres qüestions, com ara el desenvolupament legislatiu autonòmic de la Llei d'ordenació del comerç minorista (LORCOMIN), el Pla nacional d’eficiència energètica en el comerç, la guia de seguretat i les iniciatives per reformar el Codi penal, i les propostes per millorar la competitivitat en el sector comercial davant la pujada de l’IVA, entre altres temes.

Inici 

La CCC participa en dos actes en el marc d’“El comerç t’acull”

Dins la línia de treball del projecte de la CCC “El comerç t’acull”, que té per objecte afavorir la inserció laboral dels nouvinguts en els sectors del comerç, dels serveis i del turisme, Osama Alkhatib, tècnic d’immigració de la CCC, va assistir el 15 de maig a una jornada internacional sobre legislació i certificació pel que fa a la carn halal als Estats Units i a Europa. L’acte, organitzat per la Federació Espanyola d’Entitats Religioses Islàmiques (FEERI) i per la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya, amb la col·laboració del Consolat General dels Estats Units a Barcelona, va tenir lloc a la seu de l’Institut Europeu de la Mediterrània.
Així mateix, en el marc del conveni de col·laboració entre la  CCC i la Cambra de Comerç del Perú a Espanya (CCPE), el 18 de maig Lluís López, tècnic del Servei Lingüístic de la CCC, i Osama Alkhatib, tècnic d’immigració, van participar, dins dels cursos destinats a nous emprenedors que organitza la CCPE, en una sessió informativa sobre la CCC i les iniciatives que duu a terme en matèria d’immigració. Lluís López va explicar als emprenedors la campanya “Oberts al català”, que té per objecte fomentar l’ús de la llengua catalana en els sectors del comerç, dels serveis i del turisme. De la seva banda, Osama Alkhatib els va explicar el projecte “El comerç t’acull” i els va detallar els avantatges que té associar-se als gremis i a les associacions de comerciants.

Inici 

La CCC participarà en la fira mercat De Tot Cat

Els dies 4, 5 i 6 de juny se celebrarà al Palau de Fires de Girona la fira mercat De Tot Cat, destinada a promoure els productes i serveis que incorporen la llengua catalana, i en la qual la CCC participarà amb un estand en què es donaran a conèixer les iniciatives que duu a terme aquesta entitat i es mostraran els materials de la campanya "Oberts al català". Durant tres dies, els assistents podran conèixer les empreses productores i distribuïdores que incorporen el català en els seus productes i, paral·lelament, podran gaudir de l’oferta formativa i lúdica programada, com ara els debats, les conferències, les actuacions musicals, les activitats infantils, la recreació d’un habitatge i una ludoteca.
Així mateix, en el marc d'aquesta fira multisectorial, es vol impulsar la campanya “A taula, en català”, engegada per la Plataforma per la Llengua i l’Associació en Defensa de l'Etiquetatge en Català (ADEC), fent un acte de ratificació pública d’aquest compromís a Girona. Aquesta jornada tindrà lloc el divendres 4 a les 12.30 hores a l’Auditori Palau de Congressos de Girona.

Inici 

ServeisPlus arriba a un acord amb Mastertec

ServeisPlus ha arribat a un acord amb Mastertec, empresa especialitzada en impressores, amb més de 20 anys d’experiència. El seu catàleg de productes està configurat per equips Develop i Samsung, marques d’una avançada tecnologia i prestacions amb un cost molt raonable.
Els seus equips multifuncionals i les impressores làser en color i en monocrom estan enfocades a cobrir totes les necessitats, tant de producció com de format i comunicació, tant en la vessant d’equips personals com de grans equips d’impressió.
Però l'aspecte més interessant de Mastertec és que disposa d'un equip tècnic altament qualificat per a la instal·lació i manteniment tant d’equips com del programari vinculat als equips per optimitzar funcions com ara impressió en xarxa, escaneig i digitalizació de documents, arxiu digital.

Inici

 

Bona acollida del projecte "Xec servei-comerç Rubí"

El projecte “Xec servei-comerç Rubí. Treballa al comerç i concilia. Et regalem temps per a tu” es va iniciar al passat mes de novembre a iniciativa de l’Àrea de Comerç de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Rubí. El seu objectiu és facilitar la conciliació laboral, familiar i personal de les persones que treballen al comerç urbà de Rubí.
La mesura ha estat ben acollida tant per empresaris (46%) com per treballadors (54%), tant per empreses no associades (47%) com per les que sí que ho estan a la Federació de Comerciants (53%), entitat gestora del projecte i que pretén continuar donant aquest servei als seus socis. Així mateix, cal destacar que el 63% de les persones que s’han beneficiat dels xecs són dones, col·lectiu sobrerepresentat en el sector del comerç minorista i que, a dia d’avui, presenta més problemes de conciliació, ja que no s’ha assolit la corresponsabilitat en les tasques de cura de les persones i de la llar.
Mitjançant la utilització del xec, recordem que els titulars dels establiments i el personal treballador reben un ajut econòmic per la utilització de serveis de suport a la conciliació personal i laboral. D’aquesta manera, qui utilitza el servei pot romandre a l’establiment comercial mentre una tercera persona té cura dels seus, o de la seva llar, o fa una gestió personal.

Inici 

"Com afecta el gènere al comerç urbà?"

Dins de la programació del Mes del Comerç, l’Àrea de Comerç de la Diputació de Barcelona, conjuntament amb la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya, organitza el 27 de maig la primera Jornada de Comerç i Gènere, titulada "Com afecta el gènere al comerç urbà?". En aquesta trobada es vol fer visible per què un 72% de la plantilla ocupada en el comerç són dones i per què, en canvi, només estan representades en un  8% a l'alta direcció. Es tracta d'una mirada tècnica al recorregut de la dona i el comerç, acompanyada de dades de context actual. En reconeixement als distints valors que dones i homes aporten al comerç, i de com afecten diferenciadament les polítiques que s'estableixen, el darrer Decret llei 1/2009, de 22 de desembre, d'ordenació d'equipaments comercials, ha recollit la importància de la perspectiva de gènere en la planificació dels equipaments comercials, elevant-la a la categoria de principi rector.

Inici 

Visita a la Fundació Sorigué

La Federació de Comerç de Lleida (FECOM) va organitzar el dimecres 19 de maig a la tarda una visita guiada a la Fundació Sorigué per poder veure una col·lecció d’art contemporani amb un important rerefons social i amb noms d’artistes, tant d'àmbit nacional com internacional, entre d’altres, les 450 peces de Kiefer, Viola o Kentridge. Aquesta sortida s’emmarca en les activitats ludicoculturals que organitza la FECOM a la ciutat de Lleida.

IniciUn instant de la visita.
 

Flaixos

El Periódico, 13/05/10. “Els experts econòmics accepten el pla per necessari i inevitable”

"Es pot debatre sobre si és el moment adequat, si s’hauria d’haver actuat abans o si fa falta alguna altra mesura, però del que no dubten empresaris i economistes és que el pla per reduir el dèficit anunciat ahir pel president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, al Congrés era necessari. Sense demostrar gaire entusiasme, i fins i tot amb algunes objeccions, però amb un implacable pragmatisme, la majoria de les personalitats econòmiques consultades van coincidir que s’ha actuat en la línia correcta. Pel que fa al consum, molts donen per fet que es veurà limitat, donades les circumstàncies. Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, va demanar que s’anul·li o es modifiqui la pujada de l’IVA prevista a partir del mes de juliol. «No tot poden ser restriccions», es va lamentar."

Inici


Las Finanzas, 15/05/10. “Las ventas del comercio catalán aumentan hasta un 2% en el primer trimestre

"Las ventas del comercio catalán han aumentado entre el 1,5% y el 2% durante el primer trimestre del año, según ha explicado el secretario general de la Confederación de Comercio de Cataluña (CCC), Miguel Ángel Fraile, que cree que el sector ya ha tocado fondo. En declaraciones a Efe, Fraile ha señalado que, por primera vez en muchos meses, las ventas del comercio en Cataluña han crecido, lo que puede suponer un cambio de tendencia que todavía se tendrá que confirmar en el segundo trimestre del año. Según Fraile, la campaña de rebajas ha funcionado «muy bien», como también lo ha hecho la venta de electrónica de consumo gracias a la implantación de la TDT, y las ventas de automóviles."

Inici 

Elpunt.cat, 16/05/10. “El tramvia no és per a la Diagonal ni per a Barcelona”

"Secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) des del 1985, Miquel Àngel Fraile parla sempre sense embuts. I a l'hora d'opinar de la reforma de la Diagonal, també. L'entitat que presideix aplega 90.000 comerciants de tot Catalunya, i en el cas de Barcelona, 25.000 dels 36.000 existents
–Com veu l'impuls de reforma de la Diagonal?
–«La reforma de la Diagonal s'hauria pogut plantejar pel carrer Aragó, per la Gran Via, per la Meridiana, pel Paral·lel o pel passeig de Colom. És veritat que Barcelona podria millorar encara molts aspectes de les seves vies ciutadanes. Però, en la situació actual que tenim, creiem que no és una obra prioritària. Això no vol dir que estiguem satisfets amb l'actual Diagonal, però per als diners que s'estan invertint tant a la consulta com a la possible obra hi ha d'altres prioritats»".

Inici 

La Vanguardia, 17/05/10. “Alivio frente a decepción”

"La aplastante victoria de la opción C, y sus consecuencias para el futuro de la Diagonal, son percibidos de modo bien distinto por comerciantes, arquitectos e ingenieros, y expertos en movilidad. Unos se sienten aliviados, y otros decepcionados. Todos tenían posturas definidas previas a la consulta.

MIGUEL ÁNGEL FRAILE
Secretario general de la Confederació de Comerç de Catalunya
«El resultado prueba que la propuesta del Ayuntamiento no era la más acertada, ni en el método ni en los proyectos. La Diagonal es mejorable, igual que otras grandes calles. El proceso de consulta se ha vuelto en contra del alcalde, y es lamentable porque se ha perdido tiempo y dinero. El ciudadano ha sido más realista. El comercio siempre ha pedido que se ampliaran aceras sin reducir la circulación, y sin tranvía. Querríamos una Diagonal como el paseo de Gràcia»".

Inici 

El País, 17/05/10. “Con la Diagonal hemos perdido una batalla, pero no la guerra"

"No es el momento de reformar la Diagonal, pero habrá que hacerlo dentro de poco tiempo y de una manera más transparente. Eso es, en resumen, lo que piensan las asociaciones de vecinos, los comerciantes y las organizaciones que se preocupan por la movilidad, a propósito del resultado de la consulta sobre el cambio en la avenida.
Miguel Ángel Fraile, presidente de la Confederación de Comercio de Cataluña, calificó el resultado de la consulta de «lógico» y consideró que las propuestas y el proceso estaban mal configurados. Fraile ratificó que los comerciantes creen que el mejor modelo es uno similar al del paseo de Gràcia."

Inici 

Opinió

Suport de la CEC a la candidatura de Terciado

El pròxim 15 de juny la CEPYME celebra eleccions a la presidència. Nosaltres ja  vam manifestar fa uns quants dies que donem suport a la candidatura de Jesús Terciado a la presidència de l'organització, perquè creiem que la seva candidatura integra el conjunt majoritari d’organitzacions territorials i sectorials de la CEPYME. Estem segurs que les eleccions dins de l’organització empresarial impulsaran noves polítiques per afavorir el sector, els autònoms i les pimes, els únics capaços de generar llocs de treball i riquesa per superar la crisi i recuperar la confiança dels consumidors.
A més de guanyar les eleccions, el petit i mitjà comerç estarà representat en una de les vicepresidències de la mà del president de la CEC, Pere Llorens, com a resposta a l’oferta que Terciado ha realitzat a l’organització en reconeixement a la importància de la CEC en el sector.

Miquel Àngel Fraile
Secretari general de la CCC

IniciMiquel Àngel Fraile, secretari general de la CCC.
 

Agenda

Dimarts, 25 de maig

― Sessió informativa sobre Plats a la Carta.

Dimecres, 26 de maig

― Dinar de la Cambra de Comerç.

Dijous, 27 de maig

― Acte inaugural de la campanya "De tapes per Barcelona".
― Jornada de Comerç i Gènere, organitzada per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
― Reunió de la Comissió d'Alimentació de la CCC.
― Jornada d'FTN: "Modificaciones legales del ámbito de la prevención de riesgos laborales".

 
Patrocina
Els noticiaris anteriors es troben disponibles a la pàgina web de la CCC www.confecom.cat
En compliment de la llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades, l’informem que si no desitja seguir rebent el nostre butlletí informatiu, només ens ho ha d’indicar polsant aquí, i immediatament el donarem de baixa de la nostra base de dades.